whitebox

terrace
true

frames/Subcategory

Тераси и веранди

6
7
9
8

Индивидуални решения

Предлагаме решения и можем да изпълним проекти, които са съобразени с Вашите специфични нужди и желан дизайн.

Качествена изработка

Качеството е много повече от изработката на просто добра дограма. Работим само с висококачествени материали и сме фокусирани във всеки детайл. Разполагаме с необходимите техника, познание и опит, за постигане на максимална точност и надеждност при изработката на желаната от Вас дограма.

Оптимален комфорт

Добрият дизайн и качествено изпълнение на дограмата, съобразени с нуждите от повече светлина, енергийна ефективност, слънцезащита, шумоизолация или повишена сугурност, безспорно допринасят за комфорта в дома или офиса.

Видове дограма

Алуминиева

Алуминиева дограма предлага високи естетически възможности в съответствие с най-новите архитектурни тенденции. Енергийна ефективност чрез усъвършенствани термоизолирани алуминиеви системи и системи за засенчване. Високо ниво на сигурност срещу взлом, пожар и земетресения. Решения за хора с увреждания. Алуминиевите профили са устойчиви на корозия и лоши метеорологични условия, имат сравнително малки линейни разширения и дълъг живот. Могат да се боядисват в различни цветове и десени, както и да издържат тежестта на големи стъкла и стъклопакети.

5
4
3
3

PVC

PVC дограмата е съвкупност от слепени помежду си PVC профили, вградени стъклопакети и затварящи механизми. PVC профилът е с добратшумо- и топлоизолация. С уплътнители за ветро- и водонепроницаемост.

4
5
3
5

Стоманена

Стоманените дограми се характеризират с изключителна здравина, пожароустойчивост и сравнително малки размери на прозоречните профили. Прозоречните рамки могат да се подложат на горещо поцинковане и полимерно прахово боядисване. Стоманените прозоречни профили издържат голямата тежест на шумоизолиращи стъкла и стъклопакети. В стоманените профилни системи могат да се вграждат стъкла и стъклопакети с конструктивна ширина от 4 до 50 мм. Също така позволяват разнообразни начини на отваряне, като вертикално и хоризонтално отваряне, както и отваряне тип „ Хармоника“.

5
1
5
1

Безпрофилна

Безрамковите остъкления представляват прозорци и врати от стъкло и минимална концентрация или липса на профили. Характерен за тях е начинът на отваряне. Механизмите, използвани при безпрофилното остъкляване, са за отваряеми, плъзгащи, висящи или сгъваеми части, даващи възможност за максимално голяма отваряема площ и не нарушават архитектурния вид на сградата. Стъклата, използвани за този вид остъкляване, са закалени или ламинирани.

4
3
5
2

Дървена

Дървената дограма е екологично чист продукт. Най-често използваните дървесини са смърч, бял бор, дъб, ясен, меранти и др. Дървените профилни системи имат високО топлопреминаване и шумоизолация. Тя е подходяща за всякакъв тип жилищни сгради. Можете да избирате измежду богата гама висококачествени грундове и лакове за трайно запечатване на дървесината и подсилване на дървесната шарка. Профилите са с надеждна водонепроницаемост.

3
2
5
4

Модерни решения за отваряне

Плъзгащи системи

Предимства
 • Ниската цена на опростената ролкова количка.
 • Практично отваряне на крилата без особена поддръжка на механизма.
 • Конфигурация от много отваряеми части с цел по-голям светъл отвор на отваряне.
 • Плъзгащите системи могат да бъдат с големи отваряеми крила.
 • Цветовите комбинации за боядисване на профилите са по RAL каталог, дървесен ефект и др.
Недостатъци

Механизмите се използват както за системи с прекъснат термомост - Alumil S350, така и при системи с непрекъснат термомост - LENOX LS 44, и безрамково остъкляване. Особеното при този вид отваряне е, че няма неотваряема част, т.е. всички части, на които е разделен прозорецът или вратата, се отварят.

 • Основен недостатък при плъзгащите дограми с такъв механизъм на отваряне е четковото уплътнение на крилата, което не осигурява надеждна топло- и шумоизолация. Затова този вид отваряне се препоръчва предимно за остъкляване на балкони или преграждане на вътрешни помещения.
 • Стъклопакетите, които могат да се поставят, са с малка дебелина - до 24 мм.

Плъзгащи с повдигане

Предимства
 • Предимствата на тази система са големината на отваряемите крила, даващи възможност за панорамна гледка и изчистен дизайн на прозорците и вратите.
 • Подходяща е за къщи, веранди, заведения, зимни градини и подходи към тераси.
 • Системата има възможност за остъкляване на големи отвори и е със сравнително добра топло- и шумоизолация.
 • Има възможност за боядисване в цвят по RAL каталог, дървесен ефект и др.
 • Дебелината на стъклопакета е до 50 мм.

Този вид система се изпълнява от алуминиеви или PVC профили, като специфичен при него е начинът на отваряне и затваряне на крилата. Механизмът, който използваме, е на немската фирма GU, който се е доказал с надеждността си във времето. Специално проектирани за системата уплътнители не позволяват преминаването на вода и студен въздух в помещението. Профилната система, която предлагаме, е Е 50 на ЕТЕМ.

Недостатъци
 • Недостатъци на системата са сравнително високата цена и 50% максимална отваряемост на прозорците и вратите.

Паралелно отваряне

Предимства
 • Предимства на тази система са големината на отваряемите крила, даващи възможност за панорамна гледка и изчистен дизайн на прозорците и вратите.
 • Подходяща е за къщи, веранди, заведения, зимни градини и подходи към тераси.
 • Системата има възможност за остъкляване на големи отвори и е с възможност за много добра топло- и шумоизолация.
 • Профилите могат да се боядисат в цвят по RAL каталог, дървесен ефект и др.
 • Дебелината на стъклопакета е до 50 мм.

Така нареченото паралелно отваряне, по-познато като фолксваген механизъм, е много добро решение по отношение на практичноста при отваряне на крилата и добрата топлоизолация на дограмата. Профилната система може да е от алуминиеви (ЕТЕМ Е45, Е75, ALUMIL М11500) или PVC профили (ALUPLAST, SALAMANDER)

Недостатъци
 • Недостатъци на механизма са сравнително високата цена и 50% максимална отваряемост на прозорците и вратите.
 • До всяка отваряема част трябва да има равна по големина неотваряема част, където отваряемата да застава в отворено положение.

Хармоника

Предимства
 • Голямото предимство на този вид отваряне е големината на светлия отвор при отваряне на всички крила.
 • Системата предоставя възможност за затваряне на много широки отвори, без да ги ограничава с вертикални и хоризонтални профили при пълното отваряне на отваряемите части.
 • Отваряне тип “хармоника” е предпочитано при големи тераси, веранди, преградни стени на заведения, зимни градини и др.

При този вид отваряне отваряемите крила застават успоредно едно до друго, перпендикулярно на отвора при отворено положение и се разгъват при затваряне. Тук най-голямо значение има механизмът, който свързва крилата с касата на дограмата. Профилите могат да бъдат алуминиеви - ALUMIL М19800, ALUMIL M11500, ETEM E45, ETEM E75 или PVC - ALUPLAST, SALAMANDER и др. Системата може да се изпълни също така с безрамково остъкляване.

Недостатъци
 • Недостатъци на механизма са сравнително високата цена и 50% максимална отваряемост на прозорците и вратите.
 • До всяка отваряема част трябва да има равна по големина неотваряема част, където отваряемата да застава в отворено положение.

Автоматика

Предимства
 • Автоматиката е удачен вариант за димоотводни люкове и прозорци.
 • Улеснява значително отварянето на прозорци и клапи, намиращи се на голяма височина, както и на покривни капандури.
 • Към автоматите може да се монтират датчици за вятър и дъжд, като така няма опасност от щети, ако прозорците се забравят отворени.

При този вид отваряне отваряемите крила застават успоредно едно до друго, перпендикулярно на отвора при отворено положение и се разгъват при затваряне. Тук най-голямо значение има механизмът, който свързва крилата с касата на дограмата. Профилите могат да бъдат алуминиеви - ALUMIL М19800, ALUMIL M11500, ETEM E45, ETEM E75 или PVC - ALUPLAST, SALAMANDER и др. Системата може да се изпълни също така с безрамково остъкляване.

Недостатъци
 • Като недостатък може да се посочи ограничаването на отваряемостта само по една ос на отваряне, както и невъзможността за пълно отваряне на прозорците.

Оптимални решения и комфорт

Топлоизолация

Топлоизолацията е една от най-важните характеристики на дограмата, към която трябва да се подходи с внимание.

още за топлоизолация

Можете да се възползвате максимално от ефективността на дограмата, като запазите топлината в дома или на работното място. Ще ви помогнем да изберете и комбинирайте правилно профилите и стъклопакетите, създадени за тази цел.

Постигаме висока топлоизолация

Енергоспестяващи стъкла

У нас тези стъкла са популярни с наименованието К-стъкло или нискоемисийно стъкло. Тези стъкла имат нанесено специално покритие от едната страна, което отразява топлината обратно в помещението. Това стъкло е с висока степен на прозрачност и значително намалява образуването на конденз.

PVC дистанционер

Другият важен елемент на стъклопакета е дистанционерът. При него най-важни са големината му и материалът, от който е изработен. Колкото по-голямо е разстоянието между стъклата, толкова по-добре изолира стъклопакетът. Най-добър изолатор е PVC дистанционерът.

Стъклопакет c три стъкла

За максимална топлоизолация препоръчваме стъклопакет с три стъкла и обща ширина от 50 мм. Вътрешното и външното стъкло да са нискоемисийни, с PVC дистанционер и газ аргон между стъклата. Така полученият стъклопакет, ще има коефициент на топлопреминаване Ug = 0,5 W/m2/K.

Обков, щори и капаци

За по-добра изолация препоръчваме добавяне на щори или капаци, с които ще се увеличат топлоизолационните свойства на прозорците.

Щори

Външните ролетни щори са допълнителен елемент за топлоизолиране на прозорците. Те са съставени от кутия, вал, водачи и ламели. Именно ламелите служат за защита от лошите атмосферни условия. Те са изработени от алуминий и са запълнени с пенополиуретан. При спускане на щората се образува допълнителна изолационна камера между нея и прозореца.

Капаци

По същия начин предпазват и капаците. Освен че са по-сигурни от гледна точка на проникване от крадци, те могат много добре да изолират от студа и вятъра.

Обков

Обковът е дотолкова важен за топлоизолационните свойства на един прозорец, доколкото той може да се регулира и напасне към прозоречната система така, че да не позволява преминаването на външния студен въздух в помещението и излизането на затопления въздух от него. Обков като GU, Siegenia или Maco би се справил с лекота с тази задача.

Най-добре изолиращите профили заради вида на материала и камерната му структура:

Алуминиева дограма
PVC дограма

Слънцезащита

Предлагаме интелигентни решения на проблемите със силното слънце, което не само увеличава температурата в помещението, но и скъсява живота на дограмата.

още за слънцезащитата

За прозорци, през които влиза повече светлина през зимата, а през лятото възпрепятстват ултравиолетовите лъчи, е добре да изберете стъклопакети с високоенергийни стъкла, профили с малки линейни разширения и допълнително подсигуряване с щори или капаци.

Постигаме висока слънцезащита

Тонирани стъкла

Това са цветните стъкла - синьо, зелено, сиво, кафяво и др., които намаляват UV лъчите, слънчевата топлина и отблясъците в помещението. Те абсорбират повече топлина от обикновените флоатни стъкла и излъчват по-голямата част от нея извън помещението, благодарение на естествената конвекция.

Отражателни стъкла

Тези стъкла отразяват UV лъчите и така намаляват проникващата в помещението топлина. Огледалният ефект се постига, като се нанесе специален метален, отражателен слой върху едната страна на стъклото. Отражателните стъкла намаляват проникването на светлина. Степента на отразяване зависи и от ъгъла на поставяне.Те също могат да бъдат тонирани в различни цветове. Използват се главно при стъклени фасади на високи сгради, като намаляват разходите за охлаждане през горещите месеци.

Високоенергийни стъкла

Тези стъкла най-ефективно предпазват от вредните UV лъчи. С два слоя сребърно покритие и четири метални слоя, не позволяват на слънчевата енергия да проникне в помещението, като същевременно пропускат светлината. Имат 42% соларен фактор, 66% светлопропускливост и 26% отражателност.

Профилът, от който е изработена дограмата, оказва сравнително малко влияние върху слънцезащитата, но тези които издържат повече във времето са:

Алуминиева дограма
PVC дограма

Оптимална видимост

Поканете светлината в дома или на работното място, създайте най-добрите прозорци, като намалите профилите и увеличите стъклата на дограмата.

още за оптимална защита

Тя може да се постигне, като прозорецът се направи с възможно най-малко профили и възможно най-големи стъкла или стъклопакети. Профилите трябва да са с малки габаритни размери, но да издържат тежестта на стъклопакета там, където имаме големи строителни отвори за дограмата.

Профили за оптимална видимост

Алуминиеви профили

Алуминиевите профили могат да бъдат с много малки габаритни размери, а същевременно да носят сравнително големи стъкла и стъклопакети. С тях е възможно да се направят големи прозорци, стъклени преградни стени, витрини на магазини, остъкления на тераси, веранди и др.

Стоманени профили

Стоманените профили могат да бъдат с много малки габаритни размери, като същевременно издържат тежестта на големи стъкла и стъклопакети.

Флоатни стъкла

За да осигурят оптимална видимост, стъклата в един прозорец трябва да са максимално големи и изчистени. Освен това не трябва да имат оцветители или покрития. Тонираните стъкла и тези с метални покрития намаляват до известна степен видимостта.

Най-подходящите профили за оптимална видимост:

Стоманена дограма
Алуминиева дограма

Повишена сигурност

Защитете най-слабите места във Вашия дом или офис. Прозорците и вратите трябва да са надеждно защитени. Правилната комбинация профили, стъкла и обков ще дадат оптимални резултати.

още за оптимална защита

Тя може да се постигне, като прозорецът се направи с възможно най-малко профили и възможно най-големи стъкла или стъклопакети. Профилите трябва да са с малки габаритни размери, но да издържат тежестта на стъклопакета там, където имаме големи строителни отвори за дограмата.

Постигаме висока сигурност

Ламинирани стъкла

Ламинираните стъкла представляват съвкупност от две или повече обикновени стъкла с ламиниращ слой между тях. Този слой обикновено е от поливинил бутирал или етилен винил ацетат, като служи за залепване на стъклата едно към друго. Благодарение на тази структура се осигурява механичната якост на стъклото. При удар отделните стъкла се пропукват, но стъклото остава цяло и на мястото си, т.е. не се разпада на парчета. Колкото повече стъкла са слепени по този начин, толкова по-здраво и устойчиво на удар е стъклото.

Закалени стъкла

Стъклата могат да бъдат и закалени за по-голяма здравина. Предимствата на закалените стъкла освен високото ниво на сигурност, е че сe характеризират със здравина и издръжливост на висока топлина. При евентуално счупване, закаленото стъкло се раздробява на малки парчета, което намалява и опасността от наранявания.

Сигурност

При счупване от хвърлен камък или едра градушка стъклото остава цяло, като не пропуска вода в помещението.

Външни алуминиеви щори

Външните алуминиеви щори са едно добро решение за допълнително подсигуряване на дограмата. Поставянето им пред прозореца значително ще затрудни и забави нежеланото проникване в помещението.

Капаци

По-добро решение за сигурността на дома са капаците, изработени от стоманени профили. Те защитават надеждно от крадци и нежелано проникване през дограмата. Могат да бъдат изработени в комбинация от стоманени профили и дърво, от стоманени жалузи и от неръждаеми профили там, където има наличие на постоянна влага.

Секюрити обков

Секюрити обковът е модификация на обикновения обков за алуминиева, PVC и дървена дограма. Особеното при него е в заключващата пъпка и насрещника към нея.

Заключване

Освен със своя специфичен канал, секюрити насрещникът се отличава и по начина на монтаж към касата на дограмата. Обикновеният насрещник се фиксира с един винт в специално отлятия за целта канал, докато секюрити насрещникът се фиксира с три винта към касата на дограмата.

Видове дограма, подходяща за оптимална защита:

Стоманена дограма
Алуминиева дограма

Шумоизолация

Когато денонощният ритъм на оживената градска среда е проблем, можете да се възползвате от ефективните шумоизолиращи решения на дограмата.

още за оптимална защита

Има няколко класа на шумоизолация на прозорците, определени от местоположението на помещението - от 28 до 50 dB. За да се постигнат тези стойности при дограмата е необходимо нейните компоненти – профили, стъкла и обков, да са с добри шумоизолационни характеристики.

Постигаме висока шумоизолация

Шумоизолация

При счупване от хвърлен камък или едра градушка стъклото остава цяло, като не пропуска вода в помещението.

PVC профили

PVC профилните системи на SALAMANDER BLUEVOLUTION 92 и ALUPLAST IDEAL 8000 са сред най-добре шумоизолиращите. Те са с най-висок клас на шумоизолация - 48 dB. За този показател спомагат отличните изолационни характеристики на материала, от който са изработени, както и камерната структура на самия профил.

Дървени профили

Дървото също е добър изолатор, затова и дървената дограма е подходяща за направа на изолиращи от шума прозорци и врати.

Алуминиеви профили

Алуминиевите профилни системи с прекъснат термомост като ЕТЕМ Е 75 също звукоизолират добре в средните класове на шумоизолация.

Стъкла и стъклопакети

Най-много акустично замърсяване се получава през стъклата на дограмата. За да се избегне това, е необходимо стъклата в състава на стъклопакета да са повече на брой и задължително да са с различна дебелина.

Щори

Поставянето на външни щори или капаци също е фактор за отблъскването на шума и предпазването от акустичното замърсяване. Ламелите на външните щори са съставени от алуминиева обшивка и полиуретанова пяна, която е изолатор.

Капаци

Капаците също могат да бъдат изработени с такива изолиращи ламели за по-добра звукоизолация.

Стъкла и стъклопакети

По-добро решение за сигурността на дома са капаците, изработени от стоманени профили. Те защитават надеждно от крадци и нежелано проникване през дограмата. Могат да бъдат изработени в комбинация от стоманени профили и дърво, от стоманени жалузи и от неръждаеми профили там, където има наличие на постоянна влага.

Обков

Обковът спомага за добрата шумоизолация на дограмата до толкова, доколкото служи за притискане на профилите към гумените им уплътнения. По този начин, освен че спира студения въздух през зимата, подходящият обков намалява достъпа на звукови вълни в помещението.

Дограма с най-високи шумоизолиращи качества:

PVC дограма
Алуминиева дограма
Дървена дограма

Дизайн

Заложете на дизайнерски профили, като комбинирате различни профилни системи и материали – дърво и стомана, алуминий и стомана, алуминий и дърво и др.

още за дизайн

Ние можем да изработим различни дизайнерски профили, като комбинираме различни профилни системи и материали - дърво и стомана, алуминий и стомана, алуминий и дърво и др.

Реализираме всяко дизайнерско решение

Алуминиеви профили

Там, където се търси изчистена визия или желанието на клиента е за решетъчен тип прозорци, често се използват тесни алуминиеви профили с малки габаритни размери. С тях могат да се изработват и дограми с триъгълни, трапецовидни или многоъгълни форми. Алуминиевите профили са подходящи за разчупени архитектурни фасади, дизайнерски офиси, като и при запазване на визията при старите сгради - паметници на културата.

Дървени профили

В дизайна на дограмите, изработени от дърво, се набляга на уникалната дървесна шарка. Друга, още по-интересна опция е да бъдат орнаментирани чрез дърворезба. Профилите се изработват от различна иглолистна и широколистна дървесина.

Стоманени профили

Стоманените профили са многообразни по вид и големина. При дограмите, изработени с тях, няма ограничение на формата и размерите. Стоманените прозорци и врати могат да се боядисват във всички цветове. Подходящи са за интериорен дизайн и нестандартни архитектурни решения.

Профили с многобройни възможности за дизайнерски решения:

Стоманена дограма
Алуминиева дограма
Дървена дограма